Powered By Blogger

maanantai 31. heinäkuuta 2023

Paim-T


 Käytiin Pihkan kanssa lammaspaimennustaipumustestisssä kesäloman loppu metreillä. Illalla tuli soitto otanko vastaan peruutuspaikan, aamulla 8.00 pitäisi olla paikalla.

Tuli aikaisempi lähtö mökiltä, mutta oltaisiin jokatapauksessa lähdetty seuraavana päivänä, joten ei haitannut. Helpottavaa oli , ettei tarvinnut jännittää asiaa viikkoa etukäteen, kun tieto tuli edellisenä iltana.

Ehdin toki silti jännittää :)  Pikaisia treenejä luoksetulossa ja seuraamisessa, jotka eivät vakuuttaneet, että homma hoituisi ihan tuosta noin.


Vaan olipa yllätys miten erilainen testi oli kuin vajaa kolme vuotta sitten Naavan kanssa toisella tuomarilla!

Sosiaalisuusosio, joka Naavan kanssa testattiin niin, että osallistujat olivat koirineen paikalla ja tuomari puhui ja kävi siinä samalla lukemassa sirut. Pihkan kanssa koirat odottivat autossa kun tuomari puhui, ja sirut luettiin oman vuoron alussa.

Tottelavaisuusosio testattiin pienellä alueella koiran ollessa koko ajan taluttimessa. Esteenä oli pieni tukin pala, jonka yli koiran piti hypätä. Luoksetulossa tuomari piti taluttimesta ja minä kävelin muutaman metrin päähän ja kutsuin Pihkaa. Naavan kanssa koira oli vapaana ja kuljettiin rata, jossa koiran piti kulkea trukkilavan yli ja alueen toisessa päässä koira jätettiin avustajalle, kävelin tuomarin viereen ja kutsuin Naavaa, Tästä osiosta selvittyään pääsi lampaille. 

Lammasosio oli samanlainen molemmilla tuomareilla. Käveltiin Pihkan kanssa lammasaitauksen ohi tötsälle asti. Pihka ei osoittanut minkäänlaista kiinnostusta lampaisiin, haisteli vaan maata. Ajattelin jo, että näinkö tänään mennään tällaisella fiiliksellä, että nyt ei kiiinnosta.  Tötsältä takas tullessa tuomari käski ottaa liinan päästä kiinni ja antaa koiran mennä. Ja Pihkahan meni; täyttä vauhtia ja kovalla äänellä. Muutama kierros tehtiin ja se oli siinä.

Tuomari kehui erinomaiseksi suoritukseksi. Kyseli onko ollut aiemmin lampailla (on ollut pari kertaa tutustumassa). Tuomari sanoi että käyttää porohaukkua ja haluaa hallita ryhmää. Lampaiden kanssa riittäisi pienempi vauhti, eikä ääntäkään tarvita noin paljon.

Ja sitten kotimatkalla oli se ehkä hauskin osuus: laittaa kuva suoritetusta testistä kasvattajalle.  Hänelle se oli kuulemma aamun paras uutinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti