Powered By Blogger

keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Ennen vanhaan

Juteltiin tänään siitä miten loman  vietto muuttunut vuosien saatossa.

Noin 30 vuotta sitten lomalla ei tärkeintä ollut syöminen. Veneillessä ja mökkeillessä syötiin yksinkertaisesti, usein säilykkeitä. Kahvileipänä korppu tai murokeksi. Kalat olivat kaloja, piikkeineen päivineen. Yksinkertaista, pelkistettyä. Saunan kiukaalla paistettiin makkaraa. Kukaan ei ollut kuullutkaan mistään A- ja B-luokan makkaroista. Jauhomössö meni ihan täydestä, Jossain vaiheessa siirryttiin luksustasolle, makkarat grillattiinkin hiiligrillissä.

Nykyään lomalla herkutellaan. Käydään useammin ravintolassa syömässä. Syödään pihvejä ja kalafileitä. Kahvin kanssa on maanantaisin mansikkakääretorttua, tiistaisiin tiikerikakkua, keskiviikkoisin kakkua jne. Ja ruuan kanssa usein viiniä. Grillaus tapahtuu kaasugrilleillä, eikä juuri kukaan grillaa makkaraa, tai jos grillaa se on  erikoismaustettua, erikoislihaisaa, taatusti A-luokan makkaraa.

Mökit olivat vaatimattomia. Todellakin vain kesämökkejä. Sängyissä ohuet vaahtomuovipatjat. Huonekalut ja astiat jotain parittomia, kaupungista tuotuja jäännöksiä. Ei sähköä, ei telkkaria. Askeettista.
Nykyään mökit ovat kakkosasuntoja. Kaikin mukavuuksin varusteltuja. Tai ainakin joidenkin mökit ;)

Ennen kännykköjä mökeillä ei ollut edes lankapuhelimia. Radion tyypillisiä kesä"uutisia" olivat tiedotukset "kadonneille" sukulaisille, joita pyydettiin ottamaan yhteyttä omaisiin.

Niin ne ajat muutuvat. Ja minä taidan olla vanha kun menneitä muistelen.
Ei haittaa. Tämä on rikkautta, että on saanut kokea paljon, erilaista.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti