Powered By Blogger

lauantai 14. marraskuuta 2020

Koirakoulussa


 Olen Naavan kanssa käynyt nyt pari koulutuskurssia syksyn aikana, ja vaikka mulla on ollut koiria vuosikymmeniä, niin aina sitä oppii uutta. Toki vanhoistakin opeista ja kokemuksista on paljon hyötyä. Koirankoulutuksen jutut ovat vähän muuttuneet vuosien saatossa. Nykyään on niin koirien, kuin lastenkin kasvatuksessa ydin sana: positiivisuus.  Olen positiivisuuden kannattaja ehdottomasti, mutta silti epäilyttää ja vanhat opit nostavat kättään aika ajoin. Esimerkiksi koiralle rähähtäminen sen tehdessä jotain kiellettyä on aivan väärin. Nykyään vain iloisella äänellä houkutellaan toiseen parempaan tekemiseen. Mietin, mistä koira koskaan tietää tekevänsä väärin, kun sille ei sanota sitä, mutta toisaalta tarvitseeko sitä sanoa? Jos vaan ohjataan pois kielletystä tekemisestä, palkitaan siirtymästä, niin siinä sitten oivaltaa mitä kannattaa tehdä.

Koirakoulutuskurssin vetäjän rooli on tärkeä. Miten kurjalta tuntuu olla huono esimerkki, kun vetäjä ottaa esille kaiken kansan kuullen juuri sinun tekemäsi "virheen" muille neuvoksi. Ja miten taas hyvän esimerkin näyttäminen tuo onnistumisen ja ilon tunteen koko kouluttamiseen.

Välillä tuntuu, että menen koulutukseen "häntä" jo valmiiksi koipien välissä odottaen mitä kaikkea väärää teen juuri nyt, tai olen jo tehnyt. Tänään kun menin koulutukseen ja Naava kakkas matkalla, keräsin juuri kakkoja pussiin kun kouluttaja tuli laittamaan törppöjä kentällä, niin mietin : apua, onkohan tää oikeanlainen kakkapussi, apua ei ole biohajoava , sanookohan tästä nyt jotain...  Ei sanonut, mutta mielestäni katsoi pitkään ....

Tällaiset tilanteet ovat ehkä hyviä oivaltamisen paikkoja. Nyt tiedän miltä tuntuu kun koulutus tapahtuu virheitä etsimällä. Kun menen maanantaina töihin, muistan tunteen ja jatkan kehumisella ja kannustamisella kasvattamista. 

Pitää vielä korjata, että kokemus on aina henkilökohtaista ja liittyy omaan persoonaan. Myönnän olevani herkkä, eikä kritiikin vastaanottaminen ole ollenkaan helppoa. Ja vuorovaikutus on vaikea laji, asiat voi sanoa niin monella tavalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti